Fazla çalışma ve İş sözleşmesinde yazılı "fazla çalışma ücretlerinin, aylık ücrete dahil olduğu" şeklindeki sözleşme maddesinin geçerliliği
Fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma kavramları;
Fazla çalışma ve Fazla sürelerle çalışma kavramları İş Kanunu’nda düzenlenmiştir. Buna göre; Kanunda yazılı koşullarla olmak üzere, haftalık kırkbeş saati aşan çalışmalar, fazla çalışmadır. Taraflarca iş sözleşmesinde haftalık çalışma süresinin 45 saatin altında kararlaştırılması halinde haftalık 40 ile 45 saat arasında yapılan çalışmalar ise fazla süreli çalışma olarak kabul edilir.
Genel hatları ile fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma durumunda;
Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde 50 yükseltilmesi suretiyle ödenir. Fazla süreli çalışmalar için ise yüzde 25 oranında bir artış yapılır. Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi isterse, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında bir saat onbeş dakikayı serbest zaman olarak kullanabilir.
Fazla çalışma yapabilmek için işçinin yazılı onayı gerekir. Ancak işçinin yazılı onayı bile olsa herhalde yıllık fazla çalışma süresi 270 saati aşamaz.
İş sözleşmesinde fazla çalışma ücretinin aylık ücretin içinde ödeneceğinin öngörülmesi ve buna uygun ödeme yapılması durumunda;
Öncelikle yerleşik Yargıtay uygulamasına göre bu şekildeki sözleşme hükmünün geçerli olabilmesi için aylık ücretin, asgari ücretten en az %25 oranında daha fazla olacak şekilde belirlenmesi gerekir. Eğer geçerli bir sözleşme hükmü varsa; yıllık 270 saatlik fazla çalışma süresinin ispatlanan fazla çalışmalardan indirilmesi gerekir.Sözleşmede fazla mesai ücretinin, ücretin içinde kararlaştırılması halinde yılda 270, ayda 22,5 ve haftada 5.2 saatlik haftalık 45 saati aşan fazla mesai, ücretin içinde kararlaştırılmış olur. Aynı zamanda bu hüküm 40 ile 45 saat arasındaki fazla sürelerle çalışma süresini de kapsar.